Senest opdateret: Mandag, 5. februar 2024

Tim nyder livet som svæveflyver over FrederikssundPå disse sider kan du læse hvordan svæveflyveruddannelsen er opbygget, hvad det koster samt hvorledes du kan starte denne uddannelse i FFF.

Svæveflyvning kan dyrkes af både mænd og kvinder i alle aldersgrupper på lige fod og med lige stort udbytte. Man kan ifølge reglerne starte når man er fyldt 13 år, men det er vores anbefaling at man venter til man er 14 til 15 år før man meldersig ind i klubben.  Alle med et normalt helbred kan få lov til at svæveflyve. Eksempelvis er brug af briller normalt ingen hindring. Man skal dog gennemgå en større lægeundersøgelse hos en speciallæge, der viser, at man er sund og rask, inden man flyver alene første gang (solo).

Du kan komme hurtigt i gang, idet vi ikke har nogen ventelister. Allerede første dag i klubben begynder du den praktiske flyveuddannelse, der kræves ingen forudgående teori. Du bliver med det samme kastet ud i at flyveI vores tosædede ASK-21 skolefly for findes to sæt identiske styregrejer, så instruktøren der sidder bagerst kan støtte dig og tage over når det er nødvendigt indtil du er klar til at gå solo.

Svæveflyvning er et fremragende første skridt på vejen til en karriere som professionel pilot både civilt og i Forsvaret. Dansk Svæveflyver Union og dermed FFF har i 2020 indgået et samarbejde med Flyvevåbnet kaldet Danish Air Cadets, som du kan læse mere om her. Artikler om de mange andre karrieremuligheder, kan du læse på vores fælles nordiske onlinemagasin Nordic Gliding.

Ønsker du at blive medlem af klubben for at komme i gang med svæveflyveruddannelsen, skal du kontakte Bestyrelsen via dette link.

Al svæveflyvning i Danmark foregår i klubregi og på frivillig basis, hvor alle hjælper hinanden. F.eks. er instruktørerne medlemmer af klubben, og de modtager ingen løn for deres store arbejde. Man skal derfor (også som elev) være indstillet på at yde et stykke arbejde i klubben for at kunne flyve. Der skal f.eks. være mindst fem seks hjælpere til at få en person op i luften: En skal betjene spillet, en skal holde flyets vingetip, en skal kople wiren på flyet, en skal snakke i radio til spillet, en skal køre wirehenter og en skal hente flyet med en traktor, når det er landet osv. Dette betyder at det er nogle lange dage man tilbringer i flyveklubben. Man møder til briefing kl. 09:30. Der flyves ca. til kl. 18:00 hvorefter der skal pakkes sammen og debriefes. Du kan ikke bare tage hjem, når du har fløjet, idet der bagefter er mange andre som gerne vil flyve, og som er afhængige af din hjælp. Desuden står vi selv for vedligeholdelse af vore bygninger, flyveplads, kørende materiel og fly. Vi er derfor alle forpligtiget til at yde 20 timers vedligeholdelsesarbejde i løbet af vinteren.

Men det er det hele værd, når først man sidder i svæveflyet højt over landskabet og sammenholdet er dét som får klubben til at fungere.

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail eller ringe til klubben på 30 46 37 87.

Visninger: 17606